søndag 7. juni 2009

Blåmeis-unger - redningsaksjon..

Idag bestemte vi oss for å ta turen bort til Blaafarveværket igjen. Det er jo blitt over 1 uke siden sist vi var her, så det var jaggu på tide. Vi gikk jo først rundt å tittet på dyra før vi gikk for å kjøp is. Vi møtte på Ole Christian og søstra hans, og sammen gikk vi ned til badeplassen. Det var en ren tilfeldighet at jeg oppdaget denne lille blåmeisungen. Tok noen bilder av den, og André holdt den littegrann. Syntes jeg hørte mye piping og gikk rundt treet for å finne et fuglerede eller noe, men der oppdaget jeg istedenfor yttligere 5 blåmeisunger på bakken. Så 6 totalt. Gikk for å gi beskjed i resepsjonen, og etterhvert kom det da noen.
Etter drøyt 1 1/2 time fikk en mann satt opp en hvit bøtte som var såpass høy at ungene ikke klarte å hoppe ut av den, festet til trestammen. Foreldrene hadde ikke blitt sett i nærheten av ungene, men det var endel fugler som fløy omkring så vi håpet jo at foreldrene ville komme snart.
Og jaggu tror dere ikke at det fikk en lykkelig slutt! Bare minutter etter vi hadde hengt opp bøtta, kom en av foreldrene bort. Den hoppet så å si rett ned i bøtta med mat til ungene, før den fløy videre. Totalt så jeg at den var nede med mat 3 ganger iløpet av den korte tiden vi ble der etter at ungene var "reddet". Han som han opp bøtta, skal få hentet et fuglehus som de skal sette fast i treet. Men dette på jo gradvis flyttes høyere, slik at hverken barn/voksne/hunder o.l som besøker Blaafarveværket og er ved badeplassen kan forstyrre dem.
Ganske rart at så mange som 6 unger er falt ned. Vi så ingen antydning til hull i treet eller fuglekasse i treet, så aner ikke hvor de har vært. Tydligvis (ifølge mannen) så legger meiser egg i hulrom i trær eller i kasser, og at ungene er ikke "ute" før de er flyvedyktige (noe ingen av disse var).


Se så søte de er da...
Her kan man telle seg til 6 på det øverste bildet til venstre. såvidt man ser hodet til den ene på hjørnet til høyre



Her har vi hengt opp bøtta, o like etterpå var jaggu mamma/pappa på plass for å mate ungene. Da hadde de ikke vært i nærheten av ungene på minst 1 1/2 time. (selv om vi holdt oss på lang avstand)

Så alt ialt fikk det en happy ending! håper virkelig at de kommer til å leve opp, de var jo såå søte :)



Ingen kommentarer: