lørdag 3. januar 2009

St Markuskirken




Det var en oppgave inne på Trivago's blogg http://varldenenligttrivago.blogspot.com/ som handlet om å beskrive en kirke/katedral/kloster som man ville fortelle litt om. Etter å ha tenkt litt over dette, ble valget St Markuskirken som nok er den mest kjente kirken i Venezia, Italia

Vi hadde gleden av å besøke denne utrolig flotte kirken i september 08, og når man først har fått øye på denne imponerende byggningen, blir man bare stående å titte! Byggningen i seg selv er utrolig flott, men det er maleriene som virkelig fanger blikket til en!

Kirken ble grunnlagt i 832 for å huse liket av helgenen og evangelisten Markus, som var blitt smuglet ut av Alexandria i Egypt.

Den nåværende kirken ble påbegynt på 1000-tallet og fikk fra starten en bysantisk utforming. Grunnplanen er formet som et gresk kors og med de mange kuplene var kirken inspirert av den hellige apostelkirken i Konstantinopel, som nå er ødelagt.

Opp gjennom årene er det blitt blandet inn vestlige stilarter, samt romansk og gotisk arkitektur, og resultatet kan man se den dag idag.

Kirken er bygget i murstein som er blitt dekket av fliser og søyler i marmor. Den er rikt utsmykket, og det viktigste symbolet på byens styrke og selvstendighet er de 4 bronsehestene som står over inngangsdøren. Disse ble stjålet under plyndringen av Konstantinopel i år 1204, men er nå blitt byttet ut mot kopier. De orginale bronsestatuene står i kirken i Galleria.


Dette er en kirke jeg virkelig synes er verdt et besøk, og jeg skal definitivt reise tilbake! Anbefaler derfor alle å besøke denne kirken/plassen om man er i Venezia.






Ingen kommentarer: